# tydz. 4 odzywianie – pancake na śniadanie, obiad i kolacje :) prosty przepis, szybkie wykonanie.

Pancake, czyli szybkie placuszki to przyjemny przepis na śniadania.
Można jeść je na słodko lub słono i takie dwa przykłady podaje dzisiaj.
Przepis wykonuje się tak samo. Jedyną różnicą smaku jest dodanie szczypty soli lub cukier (do wyboru) i podjęcie decyzji czy jemy placuszki na słodko czy nie.

Czas wykonania:
– przygotowanie ciasta – 5 min.
– smażenie 5 minut
– jedzenie – w zależności od długości delektowania 😉

Co będzie potrzebne:
– mleko 130ml (daje ok. 5-6 szt. placków)
– 1 jajko (może być też bez jajka)
– cukier / sól (do wyboru
– mąka ok. 130ml
– szczypta lub łyżeczka proszku do pieczenia (w zależności jak mocno puszyste mają być)
Jak zrobić?
– mleko i jajko wymieszać trzepaczką lub blenderem, aby się połączyły
– dosypać do tego mąke + cukier/sól + szczypte proszku do pieczenia i ponownie wymieszać blenderem lub trzepaczką, aby uzyskać w miarę płynną, ale gęstą masę.
– smażyć na patelni jak naleśniki
Z czym jeść:
na słodko:
– z dżemem,
– jogurtem
– śmietaną
– owocami
– syropem owocowym
na słono:
– z masłem i bazylią
– z warzywami
– z mięsem
– z rybami
– z czym Wam tylko przyjdzie ochota 🙂
Smacznego 🙂


Może to Ci się spodoba:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *